Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartaletki z advocaatem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 130 g
sól 1/2 łyżeczki
mleko 30 ml
mąka pszenna 170 g
cukier puder 3,5 łyżki
serek mascarpone 250 g
advocaat 100 ml
czekolada biała 150 g
śmietana kremówka 250 ml
płatki migdałowe garść
porzeczki do dekoracji
jajko 1
konfitura 5 porzeczkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z advocaatem

Masło i mleko powinny być w temep. pokojowej. Masło należy zmiksować z solą, mlekiem, mąką, 1/2 łyżki cukru pudru i 1 żółtkiem. Po uformowaniu ciasta, schłodzić je w lodówce przez 1,5-2 godzin.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkować (3-4mm) i rozłożyć do foremek, ponakłuwać widelcem, przykryć pergaminem i wysypać na pergamin ryż.

W piekarniku nagrzanym do 220stopni umieścić foremki. Temp.zmniejszyć do 200 stopni i przez 12-15min podpiekać ciasto. Po tym czasie usunąć pergamin z ryżem i piec kolejne 10 min (do zrumienienia). Wystudzić.

Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Gdy wystygnie zmiksować mascarpone, advocaat i czekoladę na gładką masę.

Dno wystudzonych tartaletek posmarować konfiturą, na to wyłożyć krem i schłodzić w lodówce. Przed podaniem ubić kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru i wyłożyć na tartaletki. Posypać migdałami i owocami porzeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 20.09.2012 17:07
super:)
Marta1986 20.09.2012 16:12
super
kupiska 20.09.2012 16:00
Apetycznie wygladaja:)
Miki 20.09.2012 15:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak