Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z serem i nektarynką
Robimy wgłębienie, dodajemy żółtko , cukier i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, brzegi dociskamy palcami.
Nadmiar odcinamy nożem (możemy je zamrozić).
Spód podpiekamy 10 minut w 180*C.
3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód.
Nektarynki obieramy i kroimy na cząstki, układamy na serze.
Pieczemy w 175 *C 35 minut.Gdyby za bardzo ser się rumienił, przykrywamy folią aluminiową.
4. Białka ubijamy na pianę, porcjami dodajemy cukier i ubijamy ,a,z beza będzie gęsta i gładka, a cukier się rozpuści.
Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy łyżką i wykładamy na podpieczone ciasto, łyżką robimy nierówności.
Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Potem nie wyjmujemy od razu z piekarnika, trzymamy z uchylonymi drzwiczkami, aż lekko ostygnie.