Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
250 g -
masło
125 g -
żółtko jajek
-
cukier puder
2 łyżki -
kakao
1 łyżka -
śmietana
1,5 łyżki -
proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki
Masa serowa
-
ser biały półtłusty
500 g (zmielonego) -
jajko
2 szt -
cukier puder
3/4 szkl -
masło
80 g -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
nektarynka
3 dojrzałe
Beza
-
białko
2 szt -
cukier
1/2 szkl -
wiórki kokosowe
3 łyżki -
sól
szczypta
Dodatkowo
-
Bułka tarta klasyczna Prymat
2 łyżki -
masło
do posmarowania formy
Przepis i sposób przygotowania Tarta z serem i nektarynką
Robimy wgłębienie, dodajemy żółtko , cukier i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, brzegi dociskamy palcami.
Nadmiar odcinamy nożem (możemy je zamrozić).
Spód podpiekamy 10 minut w 180*C.
3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód.
Nektarynki obieramy i kroimy na cząstki, układamy na serze.
Pieczemy w 175 *C 35 minut.Gdyby za bardzo ser się rumienił, przykrywamy folią aluminiową.
4. Białka ubijamy na pianę, porcjami dodajemy cukier i ubijamy ,a,z beza będzie gęsta i gładka, a cukier się rozpuści.
Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy łyżką i wykładamy na podpieczone ciasto, łyżką robimy nierówności.
Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Potem nie wyjmujemy od razu z piekarnika, trzymamy z uchylonymi drzwiczkami, aż lekko ostygnie.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się