Tarta z serem i nektarynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    250 g
  • masło

    125 g
  • żółtko jaja

  • cukier puder

    2 łyżki
  • kakao

    1 łyżka
  • śmietana

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/4 łyżeczki

Masa serowa

  • ser biały półtłusty

    500 g (zmielonego)
  • jajka

    2 szt
  • cukier puder

    3/4 szkl
  • masło

    80 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • nektarynka

    3 dojrzałe

Beza

  • białka

    2 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • wiórki kokosowe

    3 łyżki
  • sól

    szczypta

Dodatkowo

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • masło

    do posmarowania formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem, aż powstanie drobna kaszka, dodajemy proszek i kakao, mieszamy.
Robimy wgłębienie, dodajemy żółtko , cukier i śmietanę, szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Formę do tarty natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy cienko i wykładamy do formy, nakłuwamy widelcem, brzegi dociskamy palcami.
Nadmiar odcinamy nożem (możemy je zamrozić).
Spód podpiekamy 10 minut w 180*C.
3. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pianę ubitą z białek, delikatnie mieszamy, wykładamy na podpieczony spód.
Nektarynki obieramy i kroimy na cząstki, układamy na serze.
Pieczemy w 175 *C 35 minut.Gdyby za bardzo ser się rumienił, przykrywamy folią aluminiową.
4. Białka ubijamy na pianę, porcjami dodajemy cukier i ubijamy ,a,z beza będzie gęsta i gładka, a cukier się rozpuści.
Na koniec wsypujemy wiórki, mieszamy łyżką i wykładamy na podpieczone ciasto, łyżką robimy nierówności.
Pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Potem nie wyjmujemy od razu z piekarnika, trzymamy z uchylonymi drzwiczkami, aż lekko ostygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
benka 23.06.2017 10:37
Dziękuję i polecam :)
Ania321 22.06.2017 17:49
wygląda pysznie :)
Ola1young 22.06.2017 14:42
smaczne ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat