Tarta z ricottą i warzywami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • margaryna

    150 g
  • jajka

    3 szt
  • sól

    szczypta
  • ricotta

    250 g
  • jogurt

    4 łyżki
  • papryka czerwona

    1/2 szt
  • cebula czerwona

    1 szt
  • cukinia

    8 malutkich szt
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli

nadzienie:
2 jajka
250 g ricotty
4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
pół czerwonej papryki
1 mała czerwona cebula
8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm
sól czosnkowa do smaku

Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułoęyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 09.01.2015 09:54
bardzo dobra
Motorek 05.01.2015 09:39
wygląda wyśmienicie
Wacław 27.02.2014 15:06
bardzo apetyczna Twoja tarta,brawo !
IKrakowianka 22.02.2014 12:15
wspaniały smak
Kejti 21.02.2014 10:28
Świetna tarta :-)
RenataZ-et 14.02.2014 22:06
wygląda rewelacyjnie!!
adelajda 17.11.2013 08:15
wow ! smaczna musi być warzywna tarta :)
Magda60 11.10.2013 11:52
smakowita tarta
Christopher 07.10.2013 16:00
Bardzo lubię tarty warzywne .Ta jest OK.
Beatris 07.10.2013 12:02
Lubię takie tarty, z pewnością by mi smakowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat