Tarta z porami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    4 szt
  • masło

    2 łyżki
  • śmietanka

    2/3 szkl
  • jajko

    1 szt
  • parmezan starty

    4 łyżki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • sól

    do smaku
  • mąka

    250 gram
  • masło

    125 gram
  • żółtko jaja

    1 szt
  • ser camembert

    150 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zimne masło posiekać z mąką,dodać żółtko i szczyptę soli,szybko zagnieść.Owinąć folią,odłożyć na 30 minut.
Pory oczyścić,białe i zielone części pokroić w talarki.Wrzucić na rozgrzane masło,smażyć 5 minut.Doprawić solą i pieprzem kajeńskim.Zagotować śmietankę,dodać pokrojony ser camembert.Mieszać, aż ser się roztopi.Przestudzić,dodać jajko,doprawić pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkować nakłuć widelcem i piec 20 minut w 180 st.C.Upieczone ciasto posypać parmezanem,wyłożyć na to pory,polać sosem serowym i piec jeszcze 20 minut w 200 st.C

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 21.12.2012 07:35
Fajny pomysł.
Krystyna32 17.07.2012 15:25
super
IlonaAlbertos 22.05.2012 21:34
Coś nowego, chętnie skorzystam z przepisu.
Dorota37 24.03.2012 10:16
zapowiada się smakowicie
Wacław 25.11.2011 14:42
fajny przepis !
Sylwia56 03.10.2011 10:27
fajne
IZABELA29 20.08.2011 09:42
muszę kiedyś wypróbować
iza15 22.07.2011 23:57
ciekawe
m1monika 16.07.2011 00:39
pyszna;)
alaaa 27.05.2011 20:13
pomysłowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat