Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
mąka
160 gram -
masło
100 gram -
cukier
30 gram -
woda
2 łyżki -
sól
1 szczypta
wypełnienie
-
budyń śmietankowy
2 opakowania -
mleko
0,75 litra -
masło
60 gram -
cukier
2 łyżki -
sok z cytryny
1/2 sztuki -
skórka z cytryny
1/2 sztuki -
morele
8 sztuk
kruszonka
-
masło
35 gram -
mąka pszenna
40 gram -
cukier
25 gram
Przepis i sposób przygotowania tarta z morelami
Kroki postępowania

Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.

Mąkę, masło , cukier szybko łączymy, ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki.

Z mąki, cukru,masła, wody i soli zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Komentarze (6)