tarta z morelami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

spód

  • mąka

    160 gram
  • masło

    100 gram
  • cukier

    30 gram
  • woda

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

wypełnienie

  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • mleko

    0,75 litra
  • masło

    60 gram
  • cukier

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1/2 sztuki
  • skórka z cytryny

    1/2 sztuki
  • morele

    8 sztuk

kruszonka

  • masło

    35 gram
  • mąka pszenna

    40 gram
  • cukier

    25 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - tarta z morelami foto
wypełnienie:
Budynie gotujemy na mleku z cukrem. Po ugotowaniu dodajemy masło, sok z cytryny oraz otartą skórkę. Studzimy.
Krok 2 - tarta z morelami foto
kruszonka:
Mąkę, masło , cukier szybko łączymy, ale nie zagniatamy tak aby powstały okruszki.
Krok 3 - tarta z morelami foto
ciasto:
Z mąki, cukru,masła, wody i soli zagniatamy ciasto,które przynajmniej na 30 - 40 minut odkładamy do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Krok 4 - tarta z morelami foto
Po tym czasie na ciasto wylewamy budyń, układamy połówki moreli i pieczemy przez kolejne 20 minut. Na koniec posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 27.06.2017 23:35
bardzo apetyczna
Ewa Wojtaszko 27.06.2017 22:46
smaczny deser
Babeczka35 27.06.2017 21:47
Bardzo pysznie.
Diana Rusiłowicz 27.06.2017 18:35
Pysznie wygląda.
cukiereczek 27.06.2017 18:16
no no tarta grzechu warta
Lis 27.06.2017 17:06
Apetyczna tarta:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat