Tarta z brokułem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    100 g
  • żółtko jajek

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki

Farsz

  • brokuł

    1/2 szt
  • jajko

  • białko

    2 pozostałe od ciasta
  • parówki

    2 szt
  • ser feta

    50 g
  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • suszone pomidory

    1/2 słoiczka
  • sól

    szczypta
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • ser żółty

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto : Masło siekamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy formę do tarty, wcześniej natłuszczoną masłem (średnica 26 cm) Formę wkładamy do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 *C i pieczemy spód na lekko złoty kolor.
Nadzienie : Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy dosłownie minutę w osolonej wodzie. Parówki kroimy w krążki, fetę w kostkę, pomidory w paski. Białka (najlepiej schłodzone) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy żółtko i śmietanę i łączymy ze sobą.
Podpieczony spód do tarty posypujemy bułką tartą i wylewamy masę białkową. Na masie rozkładamy parówki i ser feta, układamy równomiernie brokuły różyczkami do góry, a między nie paski suszonych pomidorów. Całość posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C na 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sezamek 04.05.2017 17:27
Świetne ciasto :)
Jagódka77 03.05.2017 19:32
tak apetycznie wygląda, że jutro z rana idę do sklepu po brokuły
Edita 09.02.2017 07:58
tarta pycha
Patrycja33 22.01.2017 22:42
wyglada smacznie :)
Urszula Świeca 22.01.2017 20:49
Pyszna tarta.))
Olga_SK 22.01.2017 19:20
Pięknie się prezentuje :)
halina17 22.01.2017 18:53
Dobra tarta.
Bernadeta1 22.01.2017 17:28
pysznie się prezentuje
jan_mag 22.01.2017 16:29
Nic tylko zjeść
RenataZ-et 22.01.2017 14:20
bardzo lubię takie tarty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat