Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z białą kapustą, kurczakiem i żółtym serem
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 45 minut do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (bez termoobiegu).
Kapustę szatkujemy dość drobno w robocie kuchennym. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy kapustę, przyprawiamy solą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Ser żółty kroimy w kostkę. Mięso przyprawiamy ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką lubczyku i odrobiną pieprzu kolorowego i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Do miski przekładamy usmażoną kapustę, mięso, ser żółty, śmietanę, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto dajemy nadzienie z kapusty i mięsa. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (z termoobiegiem). Gotową tartę posypujemy startym na tarce serem żółtym. Podajemy z dowolną surówką i polaną np. ketchupem.