Szynkowar - szynka z indyka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica z indyka

    1 kg
  • boczek wędzony

    1 gruby plaster
  • saletra

    2 g
  • sól

    15 g
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • woda

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynkowar - szynka z indyka foto
Mięso z indyka pokroić na kawałki około 3 cm. Boczek ( im bardziej tłusty tym lepiej) pokroić w kostkę. W garnku wymieszać boczek , indyka, sól, saletrę, papryki i czosnek. Masować wszytko przez 15 minut. Włożyć do lodówki na co najmniej dobę. Po około 12 godzinach dobrze jeszcze raz wszytko przemieszać przez około 10 minut.
Krok 2 - Szynkowar - szynka z indyka foto
Po upływie dobry mięso wyjąć z lodówki. Do szynkowara (pojemność 1,5 kg) włożyć worek. Ułożyć i ubić) mięso. Na wierzch dołożyć gałązkę rozmarynu.
Krok 3 - Szynkowar - szynka z indyka foto
Na wierzch mięsa wlać wodę i wsypać żelatynę. Zamknąć worek. Założyć pokrywę szynkowara.
Krok 4 - Szynkowar - szynka z indyka foto
Włożyć szynkowar do garnka z wodą. Woda powinna sięgać 2 cm poniżej wieka. Na dnie garnka podłożyć ściereczkę.
Krok 5 - Szynkowar - szynka z indyka foto
Parzyć 2,5 godziny w temperaturze wody 70-80 stopni. Po upływie czasu parzenia wyłączyć palnik, odczekać aż woda wystygnie. Przełożyć szynkowar do lodówki. Po 12 godzinach można wyciągnąć szynkę. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 07.04.2015 09:56
pyszna szyneczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat