Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szydełkowy biszkopt

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
mąka 1,5 szkl
cukier 1,5 szkl
olej 6 łyżka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
dżem 1 słoik
cukier puder
cukier waniliowy
kakao 2 łyżka
sok z cytryny 0,5 łyżeczki
woda 2 łyżeczki
cukier 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szydełkowy biszkopt

Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia, kakao, cukier waniliowy. Wszystko dokładnie wymieszać, wlać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.
Po ostygnięciu biszkopt przekroić poziomo na dwie części. Skropić delikatnie ponczem. Wyłożyć dżem na przekrojony biszkopt. Na to położyć drugą część biszkoptu delikatnie przyciskając. Położyć szydełkową serwetkę (może być kawałek koronki) i posypać cukrem pudrem. Ostrożnie, a zarazem energicznie ściągnąć serwetkę z ciasta.

SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.10.2013 13:16
smaczny i pięknie udekorowany
Ola1young 24.09.2013 16:48
piękny ten tort :)
gosia56 15.09.2013 08:29
super pomysł
migotka28 14.09.2013 21:37
ładna dekoracja widziałam gdzieś w telewizji ten sposób ale sama nie robiłam jeszcze
Renataj 14.09.2013 08:50
Pomysłowe i smaczne.
w mojej kuchni 14.09.2013 08:33
pomysł warty naśladowania do ozdabiania...super
misia53 13.09.2013 22:55
ależ miałaś pomysł- ciekawy....
Sroczka 13.09.2013 21:23
Wygląda na pyszny.
Wiesława1 13.09.2013 21:15
Fantastyczny pomysł z tą serwetka
Luki 13.09.2013 20:51
bajeczny biszkopt
Dorota59 13.09.2013 20:34
brawo pomysłu
kasienka23 13.09.2013 20:11
wyglada bardzo ładnie
pati100015 13.09.2013 20:05
rewelacyjny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak