szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych...

szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych...

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    3 kg
  • woda

    1 szklanka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • żelfix

    2 opakowania
  • cukier

    30 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych...

umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara, wlać wodę i zagotować

dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar

po zagotowaniu się gotować 5 minut na średnim ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę

do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia

lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

pestka 01.11.2014 09:24
podoba mi się ta propozycja
gosia561 01.11.2014 02:47
świetne na zimę
erym 31.10.2014 23:05
super sprawa, ulatwia zycie!
fotoviderek 31.10.2014 22:24
Super nadzienie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat