Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
śliwki
3 kg -
woda
1 szklanka -
sok z cytryny
1 łyżka -
żelfix
2 opakowania -
cukier
30 dag
Przepis i sposób przygotowania szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych...
dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar
po zagotowaniu się gotować 5 minut na średnim ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę
do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia
lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO!!!
Komentarze (4)