Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczodraki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka 1 kg
mleko 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
drożdże 10 dag
cukier 3/4 szklanki
jajko 3 sztuki
masło 5 dag (stopionego)

Dodatkowo

nutella
powidła śliwkowe
jajko 1 sztuka
orzechy włoskie siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Szczodraki

Kroki postępowania

1
Mleko podgrzać i rozmieszać w nim drożdże z cukrem, następnie dolać śmietanę, płynne masło i wbić jajka, wymieszać. Mąkę przesiać i dosypać do płynnych składników, zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i rozciągnąć na stolnicy podsypanej mąką przy pomocy szklanki wyciąć krążki
Krok 1 - Szczodraki foto
2
umieścić na nich powidła i nutellę, połowa z powidłami, połowa z nutellą.
Krok 2 - Szczodraki foto
3
Uformować bułeczki i układać je na blaszce w małych odstępach bo w trakcie pieczenia mają się połączyć, układamy mieszając smaki. Po wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do podrośnięcia.
Piec w temp. 180st około 20 minut do momentu zrumienienia.
Krok 3 - Szczodraki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 23.04.2017 20:53
Świetne bułeczki i fajnie nazwane :)
Janina 23.04.2017 13:26
Świetne bułeczki;))
Wacław 23.04.2017 10:33
ciekawa nazwa tego ciasta :-)
Wafelek2601 23.04.2017 06:50
Rewelacja.
Babeczka35 22.04.2017 22:37
Pyszne bułeczki.
Renata9 22.04.2017 22:34
Pyszny deserek
IKrakowianka 22.04.2017 21:58
super propozycja
RenataZ-et 22.04.2017 20:10
pyszności :)
wwwiolka 22.04.2017 20:00
Bardzo fajny przepis.
Aleksandra/Olcia 22.04.2017 18:53
świetna nazwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak