Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
łosoś filet
350 gram -
sól do smaku
Przepis i sposób przygotowania Szaszłyki rybne otulone cukinią
16 pasków cukini (u mnie była o średnicy 3,5 cm)
plaster cytryny o grubości 1,5cm
1 łyżka olej/oliwa (jak kto woli)
sól morska,pieprz kolorowy wg.uznania
Z łososia usuwamy skórę za pomocą ostrego noża.Następnie kroimy go w słupki (1cmx3,5cm)tak zeby wyszło 16 kawałków i wkładamy do miski.Dodajemy sól,pieprz,olej i sok z cytryny,delikatnie mieszamy. Z umytej cukini za pomocą obieraczki do warzyw kroimy 16 podłużnych pasków..... Następnie każdy kawałek ryby układamy na cukini,rolujemy i wbijamy na patyczek.(Na jeden patyczek 8 sztuk) Gotowe szaszłyki układamy na kratce od piekarnika i pieczemy na funkcji grill w 180*C przez 25 minut,często obracając......
Podajemy z czym kto lubi.Smacznego :-)
Komentarze (3)