Szarlotka drożdżowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żółtko jajek

    4 sztuki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • sól

    szczypta
  • mleko

    1,5 szklanki
  • drożdże

    2 opakowania
  • mąka

    0,5 kg
  • margaryna

    0,5 kostki
  • jabłka

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko podgrzać zcukrem . Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę , szczyptę soli , 3 żółtka i mleko . Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośniecia . Blachę natłuscić , wyłożyć połową ciasta , przykryć plasterkami jabłek i resztą ciasta . Posmarować żółtkiem i piec ok. 45 min w tem. 180 st.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 23.03.2011 00:21
super
eklerek 27.01.2011 01:10
dobre
Bart 25.01.2011 23:04
bardzo lubię szarlotkę
magical66 11.01.2011 19:58
lubie takie ciasta drożdzowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat