Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,5 szklanki
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 3 szt
śmietana 12% 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
Pianka:
białko 3 szt
cukier kryształ 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
jabłka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki, aby się schłodziło. Białka ubić z cukrem kryształem i szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (40x25 cm). Na ciasto wysypać jabłka.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Na jabłka wyłożyć pianę z białek.
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Na pianę z białek zetrzeć pozostałą 1/3 ciasta.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 08.03.2014 20:18
uwielbiam szarlotkę
Pani Domu 08.03.2014 16:05
smacznie się zapowiada
czarrna 08.03.2014 15:54
Moja rodzina uwielbia szarlotki, więc często je piekę, ta gości u nas najczęściej.
Monika-twin 08.03.2014 15:23
Fajne ciacho
artur7 08.03.2014 14:36
prezentuje sie super
nogawkuchni 08.03.2014 14:29
Szarlotka dobra na wszystko,pyszny deser,uwielbiam szarlotki, Twoja prezentuje się bardzo kusząco i smakowicie.
Lidzia 08.03.2014 13:56
Uwielbiam szarlotkę.
norweska20 08.03.2014 13:56
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak