Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód ciasta:
mąka tortowa 2 szkl
żółtko jajek 2 szt
cukier 50 gram
cukier wanilowy 1 łyżka
śmietana 12% 2 łyżki
margaryna 125 gram
jabłka 1 kg
kruszonka
mąka tortowa 100 gram
cukier 100 gram
margaryna 100 gram
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Kroki postępowania

1
Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy rozpuszczoną margarynę.

Roztrzepane żółtko z cukrem i cukrem waniliowym wlewamy do misy , dodajemy śmietanę.

Na chwile włączamy mikser 2 minuty .

Wyjmujemy ciasto i wykładamy dno tortownicy.
Krok 1 - Szarlotka foto
2
Składniki na kruszonkę łączymy razem i zagniatamy wkładamy do zamrażalnika na 30 minut

Jabłuszka obieram wycinam gniazdka i ścieram na tarce na wiórka odciskam z soku i posypuje cukrem 3 łyżkami i kładę na ciasto kruche .
Krok 2 - Szarlotka foto
3
Ścieram kruszonkę na tarce i posypuje.
Krok 3 - Szarlotka foto
4
Wkładam do pieca na 50 minut i piekę w 170 stopniach .
Krok 4 - Szarlotka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 08.11.2013 07:01
super ciacho
eMMe 07.11.2013 18:36
Bardzo lubię szarlotkę:)
katarzynka455 07.11.2013 16:52
smacznie wgląda a ja bardzo lubię taka szarlotkę
SmakolykiJoanny 07.11.2013 15:21
Ja też i to bardzo :)
Monia 07.11.2013 15:06
Uwielbiam takie klasyczne ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak