Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z pigwy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pigwa 2 kg
cukier kryształ 1 kg
cytryny 2-3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z pigwy

Pigwę dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki usuwając ogonki i szypułki. Owoce pokroić w mniejsze kawałki razem ze skórką i przełożyć do malaksera - zmiksować najdrobniej jak się da. Miąższ zasypać cukrem, i wymieszać.
cytryny wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć żółtą skórkę (bez białego albedo).
Dodać skórkę do pigwy i wszystko zalać sokiem ze wszystkich cytryn. Ponownie wymieszać.
Garnek nakryć i odstawić na kilka godzin np. na całą noc.
Po tym czasie postawić na małym ogniu i wolno podgrzewać ok. godzinę.
Syrop przecedzić przez gazę lub gęste sito. Wycisnąć wytloki z resztek syropu.

Pozostałe wygórowane owoce można zalać gorącą wodą i zagotować, aby uzyskać kompot. Można również zalać je wodką lub spirytusem i odstawić na kilka tygodni do zmacerowania. Powstanie nalewka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hostessa neta 21.11.2016 09:48
mam bardzo dużo pigwy z ogrodu i chętnie wypróbuję
iPhone6s 14.11.2016 12:09
zawsze w sokowniku. robimy ale ten sposób bardzo mi się podoba
olkaaa 12.11.2016 19:06
bardzo lubię
sezamek 12.11.2016 11:03
taki też fajny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak