Syrop z mniszka lekarskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mniszek lekarski

    400 sztuk( mlecz)
  • cukier

    1 kg
  • woda

    1 l
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kwiaty mniszka zbierać na łące, jak najdalej od drogi, najlepiej w słoneczny dzień. Rozłożyć je na gazecie, odstawić na 2 godziny aby wszystkie owady wyleciały. Następnie mlecz umyć pod bieżącą wodą i włożyć do garnka. Wlać wodę, dodać sparzoną cytrynę pokrojoną w grube plastry i gotować na małym ogniu około 15 minut. Następnie odstawić wywar na 24 godziny. Na drugi dzień przecedzić wywar przez gazę a mlecze dokładnie odcisnąć. Do wywaru dodać cukier i gotować około 2 godzin na małym ogniu.Gorący syrop przelać do suchych i czystych słoików, zakręcić wieczka i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat