Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bez czarny kwiatostan 80 sztuk
woda 2 litry
cukier 2 kg
cytryna 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzy zbieramy najlepiej z rana. Pozostawiamy rozłożone na ręczniku papierowym by jak by coś robaczki sobie poszły. Z wody i cukru przygotowujemy syrop. Grubsze gałązki od kwiatów obcinamy nożyczkami. Kwiaty wkładamy do słoja i zalewamy gorącym syropem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem. Do przestygniętego syropy dodajemy sok z jednej cytryny a drygą kroimy w plasterki. Odstawiamy w zimne miejsce na 3-4dni. Po tym czasie syrop przecedzamy przez gazę i zagotowujemy. Gorący wlewany do słoików i pasteryzujemy 15minut. Wyjmujemy i kładziemy pod kocem do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 23.06.2015 19:52
bardzo zdrowy
Róża1 23.06.2015 18:10
jest zapewne bardzo zdrowy .
pestka 23.06.2015 17:56
musi być bardzo smaczny
wirtualnykucharz 23.06.2015 17:54
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak