ŚWIĄTECZNA KOPA ŚLĄSKA

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO KOKOSOWE

  • białka jaj

    5 szt
  • cukier

    1 szkl
  • wiórki kokosowe

    200 gram

PRZEŁOŻENIE

  • śmietana 30%

    1 litr
  • rodzynki

    1 szkl
  • orzechy włoskie

    1 szkl
  • mandarynki

    1 puszka
  • brzoskwinie

    1 puszka
  • ananas w puszce

    1 puszka
  • wiórki kokosowe

    100 gram
  • płatki migdałowe

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ciasto:
Białka jaj ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier .Do sztywnej piany wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką powoli,aby piana nie opadła. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.Pianę dzielimy na dwie części i kolejno pieczemy dwa kokosowe spody w temp 180 st ok.30 minut.
PRZEŁOŻENIE:
Owoce z puszki odsączamy i kroimy na drobniejsze kawałki.
Soki zlewamy do miseczki.
Orzechy kroimy na kawałki.Wszystkie produkty przekładamy do większej miski i mieszamy.
Śmietanę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno.Połowę przekładamy do owoców i mieszamy razem (powoli), aby się połączyły wszystkie składniki.
Upieczony i wystudzony spód kokosowy przekładamy na paterę i nasączamy odlanym sokiem.
**w wersji dla dorosłych można do soku dodać alkoholu**
Na ciasto wykładamy 1/2 owoców ze śmietaną.
Drugi spód kokosowy łamiemy na kawałki i układamy na masie ,polewamy sokiem i wykładamy resztę owoców tworząc pagórek(po śląsku kope).
Drugą połową śmietany okładamy całość ,można sobie pomóc tylką do tortów.
Wierzch kopy można posypać kokosem i posiekanymi orzechami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat