Sushi GUNKANMAKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • algi

    2 listki
  • paluszki krabowe

    8 szt
  • kukurydza

    2 kopiaste łyżki
  • majonez

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz

  • ryż do sushi

    1 szkl
  • woda

    1,5 szkl
  • ocet ryżowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sushi GUNKANMAKI foto
Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Paluszki krabowe dość drobno siekamy, dodajemy kukurydzę i majonez. Mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - Sushi GUNKANMAKI foto
Algi kroimy w paski zgodnie z „nagnieceniami”. Z ryżu zwilżonymi rękoma lepimy serdelki, które obtaczamy algą. Wolną końcówkę zwilżamy wodą, żeby się lepiej trzymała i dociskamy. Następnie ryż nieco ugniatamy w łódeczce z algi, żeby powstało miejsce na sałatkę.
Krok 3 - Sushi GUNKANMAKI foto
Na wierzchu układamy około 1 łyżkę sałatki.
Krok 4 - Sushi GUNKANMAKI foto
Podajemy z sosem sojowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kanu83 04.06.2012 18:04
wspaniała propozycja
smakowita 21.04.2012 09:30
fajnie wymyślone
Wiesława1 18.02.2012 17:12
fajne
pigila 07.02.2012 21:31
super
teresa18 21.11.2011 20:13
fajny przepis, skuszę się kiedy u nas dostanę algi
ziutula 21.11.2011 20:01
smaczne łódeczki \"suszi\"

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat