Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi GUNKANMAKI

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

algi 2 listki
paluszki krabowe 8 szt
kukurydza 2 kopiaste łyżki
majonez 1 łyżka
sól
pieprz
ryż do sushi 1 szkl
woda 1,5 szkl
ocet ryżowy

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi GUNKANMAKI

Kroki postępowania

1
Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Paluszki krabowe dość drobno siekamy, dodajemy kukurydzę i majonez. Mieszamy. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Sushi GUNKANMAKI foto
2
Algi kroimy w paski zgodnie z „nagnieceniami”. Z ryżu zwilżonymi rękoma lepimy serdelki, które obtaczamy algą. Wolną końcówkę zwilżamy wodą, żeby się lepiej trzymała i dociskamy. Następnie ryż nieco ugniatamy w łódeczce z algi, żeby powstało miejsce na sałatkę.
Krok 2 - Sushi GUNKANMAKI foto
3
Na wierzchu układamy około 1 łyżkę sałatki.
Krok 3 - Sushi GUNKANMAKI foto
4
Podajemy z sosem sojowym.
Krok 4 - Sushi GUNKANMAKI foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 04.06.2012 18:04
wspaniała propozycja
smakowita 21.04.2012 09:30
fajnie wymyślone
Wiesława1 18.02.2012 17:12
fajne
pigila
pigila 07.02.2012 21:31
super
teresa18 21.11.2011 20:13
fajny przepis, skuszę się kiedy u nas dostanę algi
ziutula
ziutula 21.11.2011 20:01
smaczne łódeczki \"suszi\"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak