Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi FUTOMAKI

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

algi 4 listki
paluszki krabowe 8 szt
awokado 1/2 szt
wasabi
ryż do sushi 1 szkl
woda 1,5 szkl
ocet ryżowy
łosoś wędzony plastry 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi FUTOMAKI

Ryż kilkakrotnie płuczemy i zalewamy 2 szklankami wody (wg przepisów zalewa się 1 szklanką, ale ja dają więcej i ryż się dobrze gotuje i nie przypala). Gotujemy na średnim ogniu do czasu, aż ryż wciągnie całą wodę. Gotowy ryż polewamy 2-3 łyżkami octu ryżowego, mieszamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Na 4/5 listka alg rozkładamy ryż – ja nakładam „kupkę” łyżką, a następnie zwilżonymi palcami rozkładam równomiernie (dzięki zwilżeniu palców ryż się nie lepi). W odległości około 3cm od brzegu smarujemy ryż pastą wasami, a następnie układamy na paście paluszki krabowe, paski łososia oraz awokado pokrojone w plastry. Wolny brzeg alg smarujemy wodą, żeby się zlepił z resztą „roladki”. Łapiemy za brzeg maty i dociskając palcami awokado, lososia i paluszki krabowe, rolujemy. Odkładamy na bok „szwem” do dołu i w ten sam sposób przygotowujemy kolejne „roladki”.
Następnie za pomocą ostrego, cienkiego i zwilżonego wodą noża odkrawamy poszczególne porcje.
Podajemy z dobrym sosem sojowym (najlepsze są te z czerwonymi nakrętkami i lejkami z obu stron).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnese91 04.04.2012 00:25
Zawsze mnie zastanawiało jak się robi sushi. Fajnie, że dałaś przepis :)
dwa pokoje z kuchnią 19.03.2012 07:46
ale piękne
mala2021 05.01.2012 10:42
uwielbiam sushi
smakowita 12.12.2011 21:03
piękne,zgrabne i smaczne
treonina 21.11.2011 20:53
nigdy sama nie robiłam sushi
halina17 21.11.2011 19:59
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak