Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pancetta 150 g
makaron 200 g
pieczareki całe 6-8 szt
czosnek 1 ząbek
śmietana kremówka 250 g
żółtko jajek 2 szt
parmezan starty 75 g
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżeczką oleju. Następnie odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone w grubsze plastry pieczarki.Podsmażyć. Gdy odparuje z nich woda , dodać pokrojony w mniejszą kostkę boczek. Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażać. W misce wymieszać śmietanę, żółtka, parmezan, szczyptę soli i pieprzu. Przelać na patelnię, wymieszać i gotować na małym ogniu ok 5 minut- aż sos lekko zgęstnieje. Gorącym sosem polewać makaron. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 03.02.2013 23:05
Pyszny sosik :) mniam!
kasiaw 03.02.2013 20:02
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak