Przepis i sposób przygotowania na: Carbonara z penne
Oryginalna carbonara to makaron, jajka, pancetta (lub guanciale), ser pecorino lub parmezan. Ten przepis to oczywiście inspiracja tym słynnym włoskim daniem. Penne carbonara to pomysł na prosty, szybki posiłek dla tych, którzy lubią dobrze zjeść ;)
Kroki postępowania
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystko na patelnię, dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.
Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki, wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Mieszać cały czas, aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować w między czasie tak, jak w opisie na opakowaniu, wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.