Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 500 g
cebula biała 1 szt
kurki 200 g
śmietanka słodka 200 ml
oliwa 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
papryka w płatkach

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

Kroki postępowania

1
Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor.
Krok 1 - Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami foto
2
Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką.
Krok 2 - Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami foto
3
Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami.
Krok 3 - Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 03.08.2015 22:41
na widok kurek oblizuję się, super smak
Konczi 03.08.2015 20:41
uwielbiam kurki - cudny smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak