Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsno warzywny z gruszką

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 250 g łopatka
cebula 1 szt
margaryna 1 łyżka
seler korzeniowy 1 plaster
papryka czerwona 1 szt szpiczasta słodka
gruszki 1 szt twardawa
chilli 2 szczypty
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 2 szczypty
cząber 2 szczypty
Kminek mielony Prymat 2 szczypty
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 1 łyżka kwaśna gęsta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsno warzywny z gruszką

Do garnka dajemy tłuszcz i czekamy aż się rozpuści.

Następnie przesmażamy pokrojone w kostkę mięso.

Dodajemy poszatkowaną cebulę.

Kroimy paprykę, seler w kostkę małą i również dodajemy.
Cały czas wszystko mieszając.
Na koniec przyprawy i zalewamy wszystko 1L wody.

Gotujemy ok 45 min bez pokrywki na wolnym ogniu.
Teraz czas dodać pokrojoną gruszkę,gotujemy jeszcze ok 15 min, aż mięso będzie miękkie, sos odparować do ilości przez nas potrzebnej.

Na koniec mieszamy mąkę ze śmietaną dodajemy troszkę płynu z sosu by wyrównać temperaturę i zagęszczamy sos.

Podajemy z kluskami, ziemniakami, plackami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 18.01.2015 17:39
Fajny pomysł
cukiereczek 18.01.2015 10:29
pomysłowe danie
olkaaa 18.01.2015 09:24
to musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak