Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos czosnkowy warty spróbowania.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

majonez 20 dag
śmietana 18 proc 10 dag
czosnek 2 główki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 dag
koperek 0,5 pęczek
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny 0,5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy warty spróbowania.

Majonez połączyć ze śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Wszystko razem zmiksować blenderem.

Sosy do grilla i nie tylko.

Ostatnio przeczytałem książkę „ Kot alchemika ” Waltera Moersa i zapisałem sobie m.in. kilka ciekawych fragmentów dotyczących oczywiście kuchni i jedzenia.

„ Eisspin serwował fantastyczne pyszności, jedna za drugą, a przy każdej pojawiała się wiele wyjaśniająca informacja, pasjonująca historia czy też jakaś szalona legenda. Echo jeszcze nigdy w życiu nie bawił się tak dobrze, objadając przy tym wykwintnymi daniami”

„Ignoranci szukają znajomych smaków – najchętniej cały czas jedliby to samo. Ale gourmet * spróbowałby nawet pieczonej parkowej ławki tylko po to, żeby przekonać się, jak smakuje”

Dlaczego o tym piszę. Z dwóch powodów. Jedząc nowe danie, nieznany owoc lub warzywo lubię posłuchać jakiejś informacji na ten temat. Drugi powód to te sosy. Przygotowując mięsa, ryby czy też warzywa na grilla, napracujemy się przyprawiając, marynując a potem podajemy do tego ketchup lub musztardę. Zrobienie dobrego sosu nie zajmuje dużo czasu, a dostarczy na pewno nowych doznań smakowych.

* gourmet - smakosz

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 15.02.2014 22:21
Wspaniały sos
teresa18 21.10.2013 20:02
też uważam ze ketchup i musztarda czasami psuja misternie przyrządzone dania
paulina2157 21.10.2013 19:25
świetny sos takiego połączenia nie próbowałam. I fajnie że napisałeś kilka słów od siebie. Fajnie się je czyta
Maria 70 21.10.2013 19:23
Poza świetnymi przepisami ,lubię czytać Twoje "słowo wprowadzające "w temat.Zgadzam się ,że do dobrego dania dobry sos ,a nie keczup.
Kasia35 21.10.2013 16:48
skoro wart spróbowania to trzeba go zapisać :)
Konczi 21.10.2013 16:28
wypróbuję ten przepis
Joannasz3190 21.10.2013 16:19
Idealny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak