Przepis i sposób przygotowania na: Sos czosnkowy warty spróbowania.
Sosy do grilla i nie tylko.
Ostatnio przeczytałem książkę „ Kot alchemika ” Waltera Moersa i zapisałem sobie m.in. kilka ciekawych fragmentów dotyczących oczywiście kuchni i jedzenia.
„ Eisspin serwował fantastyczne pyszności, jedna za drugą, a przy każdej pojawiała się wiele wyjaśniająca informacja, pasjonująca historia czy też jakaś szalona legenda. Echo jeszcze nigdy w życiu nie bawił się tak dobrze, objadając przy tym wykwintnymi daniami”
„Ignoranci szukają znajomych smaków – najchętniej cały czas jedliby to samo. Ale gourmet * spróbowałby nawet pieczonej parkowej ławki tylko po to, żeby przekonać się, jak smakuje”
Dlaczego o tym piszę. Z dwóch powodów. Jedząc nowe danie, nieznany owoc lub warzywo lubię posłuchać jakiejś informacji na ten temat. Drugi powód to te sosy. Przygotowując mięsa, ryby czy też warzywa na grilla, napracujemy się przyprawiając, marynując a potem podajemy do tego ketchup lub musztardę. Zrobienie dobrego sosu nie zajmuje dużo czasu, a dostarczy na pewno nowych doznań smakowych.
* gourmet - smakosz