Sok z czarnych porzeczek (przez parowanie w sokowniku)

Sok z czarnych porzeczek (przez parowanie w sokowniku)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • porzeczki czarne

    3 kg
  • cukier

    30-50 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Sok z czarnych porzeczek (przez parowanie w sokowniku)

Wykonanie:
Porzeczki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, wymieszać z cukrem i odstawić na dwie godziny. Następnie wsypać do kosza parownika i parować około 50 minut. Gorący sok przelać do wyparzonych butelek i natychmiast zamknąć. Bardzo praktyczne są smoczki gumowe(które wcześniej trzeba wyparzyć) nałożyć na szyjkę butelek. W miarę stygnięcia soku, smoczek jest wciągany do środka ściśle przylegając do brzegu butelki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

jasiek 31.07.2015 19:46
zdrowy soczek
Catti 30.07.2015 21:03
uwielbiam porzeczki w każdej postaci :)
olyabuziaczek 30.07.2015 11:33
przepis fajny, ale szkoda ze nie mam sokownika
gosia56 30.07.2015 10:51
też robię taki;)
Wacław 30.07.2015 09:46
pyszny sok
bertpvd 30.07.2015 09:39
ale to musi być pyszne !
mami93 30.07.2015 09:13
najlepszy :)
Kluska_87 30.07.2015 08:51
Pyszny sok
Mniam 29.07.2015 23:19
Ja już jestem po przetworach porzeczkowych :) Twój soczek pyszny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat