Soczewica po bretońsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica zielona

    1 szklanka
  • pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • boczek wędzony

    150 gram
  • olej do smażenia

    2 łyżki
  • ziele angielskie

    3 ziarenka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować w osolonej wodzie soczewicę (15 minut). Odcedzić.Cebulę z czosnkiem zeszklić. Zrumienić boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła, przyprawy i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos. Podawać z zieloną natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 04.04.2016 22:09
wygląda smacznie
kloruś 04.04.2016 21:58
chętnie bym skosztowała!
Wiktoria29 04.04.2016 20:44
lubię soczewicą, muszę zrobić w taki sposób
Beatris 04.04.2016 19:44
Danie pierwsza klasa, wygląda niezwykle smakowicie:)
wyattearp 04.04.2016 19:38
pysznie wygląda
Lis 04.04.2016 18:28
Ciekawe i smakowite:)
Aleksandra/Olcia 04.04.2016 18:19
też robiłam,pycha
cukiereczek 04.04.2016 17:43
rewelacyjne danie
mirosława4 04.04.2016 17:10
pożywne danie
noninka77 04.04.2016 16:39
Bardzo ciekawe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat