Smalec fasolowy - bez cholesterolu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola

    2 szklanki
  • cebula

    4 sztuki
  • olej do smażenia

  • Sól, pieprz, majeranek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę namaczamy na noc. Następnego dnia odcedzamy z wody w której się moczyła, zalewamy nową i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie fasolę przecedzamy i studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju.
Ostudzoną fasolę miksujemy na gładko.( np. blenderem). Dokładamy do niej cebulę ( ciepłą) i doprawiamy do smaku.

Tak przygotowany smalec można przełożyć do słoików, przechowywać w lodówce i korzystać z niego przez kilka dni.
Doskonale smakuje sam, jak również z ogórkiem kiszonym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2014 00:47
Musze taki zrobić.
Bernadeta1 27.10.2013 00:08
koniecznie muszę wypróbować taki smalec
kasienka23 10.10.2013 17:37
pomysłowa nazwa!
IwonaDD 10.10.2013 16:50
rewelacja!
sara1 10.10.2013 08:54
bardzo pomysłowy przepis
Renata9 10.10.2013 07:24
nie jadłam nigdy takiego smalcu, ciekawe jak smakuje
Ewa 10.10.2013 06:12
Smalec fasolowy... ciekawe :D
marinia 09.10.2013 21:59
nieźle wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat