Śliwowica zbójnicka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    2 kg
  • cukier

    0,5 kg
  • spritus

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki wypestkować i wrzucić do gąsiora można wrzucić kilka pestek wtedy smak będzie lepszy. Śliwki zalewamy spirytusem i zostawiamy na miesiąc. Po miesiącu spiritus zlewamy do butelki, a śliwki zasypujemy cukrem w gąsiorze i czekamy aż cukier wyciągnie ze śliwek resztę alkoholu, ja czekałam tydzień. Po tym czasie odcedzamy śliwki i wlewamy do gąsiora wcześniej zlany spiritus. Odstawiamy do chłodnego i ciemnego miejsca na około 6 miesięcy wtedy najlepiej smakuje. Odcedzone śliwki najlepiej smakują z czekoladą.

W Polsce produkowana bez zezwolenia głównie na południu w okolicy Łącka (śliwowica łącka) właśnie z tamtych stron pochodzi ten przepis.

Ja dziś próbowałam śliwowicy z tamtego roku.
Życzę smacznego!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kolorowa 17.01.2014 14:57
Mmmm lubię ;)
Klausia 12.11.2013 13:05
oo mam śliwki to może tak je wykorzystam :)
ankaryba 14.10.2013 08:22
super!!!!!
Christopher 07.10.2013 16:07
Sezon śliwkowy jeszcze trwa więc do dzieła.Zimą się przyda.
Lis 06.10.2013 22:04
Mniam te procenty:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat