Śliwki smażone na ostro - do mięs i serów

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki węgierki

    3-5 kg
  • olej roślinny

    kilka łyżek
  • ocet balsamiczny

    3-5 łyżek
  • chili pieprz cayenne

    1-2 łyżeczki
  • sól morska

    do smaku
  • cynamon mielony

    1/2-1 łyżeczki
  • melasa

    lub miód gryczany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki umyč, odsączyć i wypestkować - włożyć do szerokiego rondla z grubym dnem i dodać 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili, trochę cynamonu do smaku, łyżeczkę soli morskiej, 5 łyżek balsamico oraz 1/4 szkl. zimnej wody. Garnek nakryć i ogrzewać zawartość na średnim płomieniu przez 20-30 minut, aż śliwki zmiękną i puszczą sok.
Garnek odkryć, płomień zmniejszyć do minimum i dusić do czasu, aż odlatuje nadmiar płynu. Co jakiś czas dokładnie przemierzać płaską łopatką, aby śliwki nie przywarły do dna i nie przypaliły się.

Kiedy śliwki zaczną gęstość dodać kilka łyżek oleju roślinnego oraz kilka łyżek melasy albo płynnego miodu.
Smażyć 2-3 dni, jak powidła, po godzinie wyłączając i studząc całość - można też wyrażać w gorącym piekarniku, wówczas nie trzeba mieszać.

Gotowym przetworem napełnić małe słoiczki i zapasteryzować.
Habibi
Tak przygotowane śliwki na ostro można wykorzystać jak ketchup do pieczonych i smażonych mięs, do mięs z grilla, do serów albo przygotować z ich dodatkiem sos pieczeniowy, sos BBQ albo marynatę do wieprzowiny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 27.08.2015 10:32
Dla mnie nowość warta wypróbowania.
Habibi 27.08.2015 07:00
Mnie też takie osssstre powidełka przypadły do gustu ;)
fotoviderek 26.08.2015 23:11
Fajny pomysł :)
Habibi 26.08.2015 19:27
Ketchup że śliwkami, oczywiście, a nie ślimakami... Mój tablet lepiej wie, co chcę napisać ;)
Habibi 26.08.2015 19:25
Powstał kiedyś zupełnym przypadkiem, kiedy miałam robić ketchup że ślimakami, ale w gorączce przygotowywania kilku przetworów na raz zapomniała dodać do śliwek pomidory ;)
Ania67 26.08.2015 19:15
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat