Śledź w kożuchu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler

    1 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • ogórki konserwowe

    2 szt.
  • kiełbasa szynkowa

    20 dkg.
  • sos pomidorowy

    4-5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • zalewa z ogórków

    2-3 łyżki
  • majonez

    4 łyżki
  • szczypta cukru

  • kilka galazek natki pietruszki

  • jogurt 0%

    150 g.
  • papryka czerwona

    2 szt.
  • ryż brązowy

    20 dkg.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować dużą ilość wody. Osolić, wsypać ryż i gotować na małym ogniu około 30 min.
W tym czasie obrać cebulę i pokroić w krążki. Na dużych oczkach tartki utrzeć seler, krótko gotować go w niewielkiej ilości wody. Ogórki pokroić w plastry. Paprykę oczyścić, wymyć i pokroić w paski. Kiełbasę obrać ze skóry i również pokroić w paski.
Ryż przepłukać zimną wodą i osączyć na sicie. Wymieszać przygotowane wcześniej składniki.
Połączyć sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ogórków i cukier. Doprawić solą, pieprzem i sosem tabasco. Tak przygotowany sos dodać do sałatki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Sałatkę odstawić na 1 godz., aby nabrała pełni aromatu.
Majonez utrzeć z jogurtem, dodać do sałatki i delikatnie wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat