Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka z kurkami, bobem i kukurydzą
1 szk ugotowanego i obranego bobu
1 szk blanszowanych kurek
1 mała cebula
4 łyżki kukurydzy z puszki
1/3 szk posiekanej natki pietruszki
1/3 szk posiekanego szczypiorku
3 łyżki oleju
400 ml wody
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
chili jalapeno do smaku
6 szt chili peperoncini całe ( suszone )
3 łyżki sosu chili słodko pikantnego
1 łyżka maki ziemniaczanej
Skrzydełka umyj, osusz i pokrój w zgięciach. Najcieńsze odłóż np do ugotowania wywaru. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki skrzydełek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smaż. Do podsmażonych skrzydełek wlej wodę, dodaj przyprawy i duś do miękkości. Następnie dodaj kurki, kukurydzę, bób oraz pietruszkę i szczypiorek i zagotuj. Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku. Na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z odrobiną wody i zagęść sos. Ponownie zagotuj. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko.