Sezonowy torcik na zimno

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • biała czekolada

    2 tabliczki
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • galaretka cytrynowa

    1 sztuka
  • truskawki

    200 g
  • pitaja

    1/2 sztuki
  • karambola

    1/2 sztuki
  • biszkopty okrągłe

    7 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Galaretkę rozpuścić w 300ml wrzątku , odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Czekolady rozpuścić nad kąpielą wodną , dodać śmietanę , cukier oraz żelatynę. Owoce umyć osuszyć z truskawek oderwać szypułki-przekroić na pół ,pitaję obrać pokroić w plasterki które następnie przekroić na 4 trójkąciki , zostawić odrobinę miąższy z którego zrobić 3 kuleczki łyżeczką.Karambolę pokroić w cienkie plasterki.
2.Miskę lub tortownicę wyłożyć szczelnie folią aluminiową , na dół położyć biszkopty a na nie truskawki. Ścianki ozdobić ścisło pitją oraz karambolą.
3.Do miski wlać najpierw masę czekoladową-odstawić w chłodne miejsce do stężenia.Na wierzch masy czekoladowej ułożyć truskawki , kuleczki z pitaji oraz plasterek karamboli. Całość zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki na parę h. do całkowitego stężenia. Tak przygotowany torcik delikatnie wyjąć z foli aluminiowej , podważając ścianki nożykiem. Można podawać z bitą śmietaną.
SzczyptaChili
Niezwykle oryginalne połączenie smaków. Torcik jest banalnie prosty w przygotowaniu i orzeźwiający , smaki wprost eksplodują w ustach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SzczyptaChili 12.01.2016 09:38
Dziękuję :) Monika w Lidlu co jakiś czas są :)
monikaT83 11.01.2016 23:16
egzotyczny:) gdzie karambolę dorwałaś?
Łukasz15 11.01.2016 21:57
Bardzo smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat