Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z masą orzechową
60 dag zmielonego sera białego
6 jajek
30 dag cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
15 dag margaryny
1 łyżka proszku do pieczeni
Wykonanie:
Margarynę należy utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, następnie ser oraz mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka Ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Upiec.
Składniki na biszkopt ciemny:
5 jajek,
niecała szklanka cukru kryształu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżka octu
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, ubijać. Na końcu dodać przesianą mąkę przenną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz ocet, delikatnie wymieszać. Piec około 30-40 min w temp 170 stopni.
Składniki na ciasto kokosowe:
6 białek
15 dag cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag wiórek kokosowych
2 łyżki bułki tartej
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać. Piec krótko w dobrze nagrzanym piekarniku.
składniki na masę orzechową:
1 i 1/2 kostki masła lub margaryny
szklanka mleka
20 dag orzechów mielonych
1/2 szklanka cukru pudru
spirytus
Wykonanie: Mleko ugotować, dodać zmielone orzechy, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru, na końcu dodawać orzechy oraz opcjonalnie spirytusu.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny+część masy orzechowej+ sernik+ część masy orzechowej+ ciasto kokosowe_+pozostała część masy orzechowej+roztopiona czekolada
SMACZNEGO!