Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno truskawkowym musem Zewy
Kroki postępowania
Umyte truskawki zmiksować ze śmietaną.
Wlać rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę truskawkową.
Na środku tortownicy o średnicy 20 cm ustawić okrą zabezpieczony folią spożywczą ( u mnie foremka ) i w środek wstawić coś cięższego.
Przygotowany mus wlać między ściankę tortownicy a foremki i wstawić blaszkę do lodówki aby mus się dobrze ściął.
Serek wyłożyć do naczynia, dodać jogurt i cukier do smaku, dokładnie zmiksować.
Wlać żelatynę, wymieszać.
Na dno tortownicy z biszkoptami wylać trochę masy serowej i wstawić do lodówki aby się lekko ścięło.
Należy jednak kontrolować czy reszta masy nie gęstnieje.
Gdy masa się zetnie na górze ułożyć pokrojone truskawki i zalać schłodzoną galaretką.
Znów schłodzić do ścięcia galaretki.