Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 400 gram
śmietana kremówka 250 ml
cukier waniliowy 4-5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 2,5 łyżki
galaretka truskawkowa 1 sztuka
bakalie wg uznania
śmietan fix 1 łyżeczka
Biszkopt 1 sztuka
serek homogenizowany 1 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno

Kroki postępowania

1
Na dno formy wykładamy biszkopt (można zrobić samemu ja musiałam skorzystać z gotowa bo nie mam dobrego piekarnika. Można użyć też małych biszkopcików i wyłożyć nimi dno formy).
Krok 1 - Sernik na zimno foto
2
2. Jogurt, serek homogenizowany, śmietanę razem miksujemy.

3. Żelatynę i cukier rozpuszczamy w rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie (ale nie będzie jeszcze tężeć) dodajemy do śmietany i wszystko razem miksujemy. Dodajemy także śmietan fix.
Krok 2 - Sernik na zimno foto
3
3. Masę nakładamy na biszkopt i Na wierch (jeżeli chcemy układamy trochę bakalii). Całość odstawiamy do lodówki na 2-3godzinki.

4. Galaretkę gotujemy wg przepisu i odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3 - Sernik na zimno foto
4
5. Gdy masa jest już trwała, wylewamy na nią ostudzoną galaretkę i ponownie wkładamy do lodówki (można położyć przed polaniem owoce np. truskawki).
Krok 4 - Sernik na zimno foto
5
6. Ciasto jest gotowe gdy galaretka stężeje.

SMACZNEGO :)
Krok 5 - Sernik na zimno foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 21.02.2014 14:51
Sernik na zimno to mój ulubiony serniczek. Pysznie wygląda :-)
IKrakowianka 12.11.2013 17:13
jak dla mnie idealny sernik!
Adam/ZUB3R 18.10.2013 21:03
wygląda smacznie
Aneta41 20.01.2013 11:37
mmm super
karolina1869 13.01.2013 11:57
pysznie wygląda
kaja1991 26.11.2012 19:46
idealna masa serwoa;)
Wafelek2601 26.11.2012 09:51
Palce lizać
Poison1988 25.11.2012 15:01
jeśli chodzi o ilość serka to jak da się jeden (jakiejś wielkości około 100g do dwóch 200g serniczek wyjdzie pyszny). Zależy jak kto lubi.
IwonaKa 23.11.2012 23:51
uwielbiam serniczki i na zimno i pieczone
Mati13 21.11.2012 17:01
bardzo smacznie wyglada
MAR3STA 19.11.2012 16:45
fajny, prawie jak biedronka;)
SmacznaPyza 17.11.2012 20:27
brakuje mi ilości serka bo opakowania są bardzo różne
tessinka 17.11.2012 17:01
mmmm pycha
pierniczkowo 17.11.2012 09:52
zjadłabym ten kawałeczek ze zdjęcia:)
monisia1977 17.11.2012 07:58
dobre
pajbek 16.11.2012 22:22
Pyszny deser :-)
Lemon 16.11.2012 21:43
super
adelajda 16.11.2012 20:34
jak dawno nie jadłam !
ewaa 16.11.2012 20:31
super
uqash24 16.11.2012 20:08
pychota :D
Sylwia26 16.11.2012 19:42
ale pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak