Sernik na zimno

Sernik na zimno

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • woda

    1/4 szklanki
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • masło

    1/3 kostki
  • twaróg

    500 (mielony)
  • herbatniki czekoladowe

    180 kruche
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik na zimno foto
Ciastka bardzo mocno rozkruszyć. Masło stopić, wlać do pokruszonych ciastek. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie rozłożyć ciastka z masłem, ugnieść i schłodzić w lodówce.
Krok 2 - Sernik na zimno foto
Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z cukrem pudrem.
Krok 3 - Sernik na zimno foto
Do śmietany dodać twaróg, wymieszać.
Krok 4 - Sernik na zimno foto
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie podgrzewać ją, aż żelatyna się rozpuści. Rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatynę dodać do masy twarogowej, wymieszać i wyłożyć na spód z ciastek.
Krok 5 - Sernik na zimno foto
Wierzch można polać dowolnym syropem owocowym i zrobić ozdobne esy-floresy. Schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 03.11.2013 12:36
chętnie bym zjadł :)
Sroczka 19.10.2013 23:52
Przepysznie ten serniczek wygląda.
Ewa104 14.03.2012 11:32
Wygląda tak lekko,że wcale nie widać tych kalorii,które zawiera.Ja bym się skusiła bez namysłu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat