Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowy z michałkami
Żelatynę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody. Odstawić aby napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Przestudzić. Jagody zmiksować blenderem. Jeśli są mrożone to wcześniej lekko rozmrozić. Do miski przełożyć ser, cukier, zmiksowane jagody (2 łyżki musu zostawić do dekoracji), całość zmiksować. Na koniec wlać lekko ciepłą żelatynę, zmiksować. Do masy serowej wsypać 10 posiekanych michałków (3 odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Wylać na spód z herbatników i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, do stężenia.
Pozostawiony mus z jagód posłodzić cukrem pudrem. Sernik posypać drobno posiekanymi michałkami i polać musem jagodowym.