Sernik brzoskwiniowy,gotowany.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    3 szt na jasne ciasto
  • cukier

    200 ml na jasne ciasto
  • olej

    50 ml na jasne ciasto
  • mąka ziemniaczana

    125 ml na jasne ciasto
  • ocet

    pół łyżki na jasne ciasto
  • proszek do pieczenia

    pół łyżeczki na jasne ciasto
  • żółtko surowe

    3 szt na ciemne ciasto
  • jajko

    1 szt na ciemne ciasto
  • cukier

    3 łyżki na ciemne ciasto
  • mąka pszenna

    2 łyżki na ciemne ciasto
  • proszek do pieczenia

    pół łyżeczki na ciemne ciasto
  • kakao

    1 łyżka na ciemne ciasto
  • olej

    50 ml na ciemne ciasto
  • ser mielony na sernik

    1 kg
  • mleko

    250 ml do sera
  • cukier

    1 szklanka do sera
  • jajka

    3 szt do sera
  • masło

    25 dag do sera
  • galaretka brzoskwiniowa

    2 opk
  • brzoskwinie

    ok.1 kg
  • budyń śmietankowy

    1 bez cukru
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
Brzoskwinie obrać ze skórki,wypestkować i pokroić w kostkę średniej grubości.Poddusić je na małym ogniu mieszając i podlewając 1-2 łyżkami wody.Gdy się lekko rozgotują wymieszać je z galaretkami rozrobionymi w połowie ilości wody podanej na opakowaniu.Odstawić. Białka ubić na sztywno,dodawać po trochu cukier.Dosypywać po trochu mąkę ziemniaczaną i delikatnie wmieszać łyżką drewnianą .Dolać olej i ocet ostrożnie mieszając. W drugiej misce ubić żółtka,jajko i cukier na kogel mogel. Dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszając łyżką drewnianą .Pod koniec dodać olej i wymieszać. Na blachę 25 na 40 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylać jasne ciasto.Na nie wylać ciasto ciemne i widelcem lekko przemieszać tworząc kleksy.
Krok 2 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok.15-20 minut. Budyń rozmieszać w szklance mleka. W garnku roztopić masło na małym ogniu.Dodać serek zmielony i jajka roztrzepane z cukrem.Zagotować całość mieszając. Wlać mleko z rozpuszczonym w nim proszku budyniowym i zagotować ponownie,mieszając cały czas. Gorącą masę serową wylać na upieczony biszkopt i odstawić do ostygnięcia.Wstawić do lodówki.
Krok 3 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
Na stężałej masie serowej rozprowadzić tężejącą galaretkę z kawałkami brzoskwiń.
Krok 4 - Sernik brzoskwiniowy,gotowany. foto
Ponownie wstawić do lodówki.Tym razem na dłużej a najlepiej na noc.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 19.02.2015 08:27
super serniczek
Monika-twin 17.02.2014 10:25
wygląda apetycznie
norweska20 07.12.2013 11:49
smakowicie wygląda
anemon 08.11.2013 13:32
Wspaniale się prezentuje Twój sernik.
halina17 21.10.2013 17:36
Pysznie wygląda sernik.
Mniam 21.10.2013 10:33
Wygląda przepysznie i na pewno taki jest.
monisia1977 21.10.2013 08:21
super ciacho
AnielskaSlodycz 20.10.2013 19:00
bardzo ciekawy przepis :)
wyattearp 20.10.2013 18:49
pyszny serniczek
Marta1986 20.10.2013 18:22
smaczny sernik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat