Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serduszkowe muffiny w trzech kolorach z różowym lukrem.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
sól szczypta
olej 1/3 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
kisiel truskawkowy 1 opakowanie
kakao gorzkie 1 łyżeczka
cukier puder
sok z cytryny
syrop truskawkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Serduszkowe muffiny w trzech kolorach z różowym lukrem.

Kroki postępowania

1
Za pomocą trzepaczki połączyłam ze sobą,ubiłam jajko,mleko, olej,cukier i cukier waniliowy.Do wcześniej wymieszanych składników dodałam mąkę,proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i mieszałam wszystko za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Serduszkowe muffiny w trzech kolorach z różowym lukrem. foto
2
Powstałe ciasto podzieliłam na trzy części(starając się,by owe części były w miarę równe,proporcją do siebie zbliżone).Do jednej z trzech oddzielonych części dodałam kakao,do drugiej całe opakowanie kisielu(dodałam taki kisiel,którego się nie gotuje tylko ten zalewany gorącą wodą do kubeczka),a jedną część pozostawiłam bez zmian,nie dokładając do niej żadnych dodatków.Dokładnie wymieszałam dwie części ciasta,do których dołożyłam kakao oraz kisiel,by bonusowe składniki dokładnie się połączyły z ciastem bazowym,co pozwoliło uzyskać pożądany kolor.Do foremek nakładałam po 1 warstwie każdego z trzech rodzajów, odcieni ciasta.Nie nakładałam za każdym razem warstw w takiej samej kolejności, sekwencja kolorów była dowolna,jak popadło.
Krok 2 - Serduszkowe muffiny w trzech kolorach z różowym lukrem. foto
3
Foremki wypełnione kolorowym,surowym ciastem przełożyłam na piekarnikową blachę.Piekłam babeczki w temperaturze 180stopni przez około 20-25 minut(do uzyskania tak zwanego suchego patyczka).W międzyczasie jak muffinki się piekły przygotowałam różowy lukier.Do kubeczka wsypałam cukier puder,wycisnęłam trochę soku z cytryny i dolałam kilka kropel syropu truskawkowego(takiego koncentratu,syropu do rozrabiania z wodą)dla nadania właściwego koloru.Nie robiłam tego według ściśle określonych proporcji tylko tak,by uzyskać dość gęsty lukier z w miarę wydajnym kolorem.Ale z całą pewnością w lukrze najwięcej było cukru pudru. Upieczone babeczki odstawiłam do wystygnięcia.Chłodne babeczki polewałam lukrem.
Krok 3 - Serduszkowe muffiny w trzech kolorach z różowym lukrem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 10.08.2013 05:44
śliczne :)
marianp20 07.03.2013 17:09
uwielbiam muffinki, są pycha
Mira85 07.03.2013 16:00
podobają mi sie te mufinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak