Przepis i sposób przygotowania na: Domowy schab pieczony w całości w przyprawach
Schab pieczony w przyprawach ma wyjątkowy smak. Zawdzięcza go właśnie przyprawom, w których jest obtoczony przed smażeniem i pieczeniem. Mięso schab jest dość suche, dlatego piekąc je podlejcie odrobiną wody. Dzięki temu schab pieczony w przyprawach pozostanie soczysty i dodatkowo zyskacie aromatyczną bazę do sosu.
Kroki postępowania
Jałowiec i kolendrę rozgniatamy nożem (lub w moździerzu), a następnie mieszamy z pozostałymi przyprawami. Schab myjemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce. Schab marynujemy w przyprawach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 80 min.
Plastry schabu możemy podawać jako danie obiadowe. Tłuszcz z naczynia żaroodpornego przecedzamy i dodajemy śmietanę. Powstały sos doprawiamy do smaku i podajemy z mięsem i np. kaszą. Schab możemy również podawać jako wędlinę do kanapek.