Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka żmudzka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola biała z puszki 1 szkl
kapusta biała 30 dag
ziemniaki 3 szt
ogórek kiszony 2 szt
burak 1 szt
jabłko kwaśne 1 szt
pomidor 1 szt
marchewka 1 szt
rzepa 1 szt
cebula 1 szt
szczypiorek 1 łyżka
natka pietruszki 1 łyżka
koperek 1 łyżka
śmietana 1 szkl
sok z cytryny 1 łyżeczka
musztarda 1/2 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka żmudzka

Ziemniaki i buraka umyć, ugotować osobno, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Ogórki i umytego pomidora pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować i ugnieść z solą.
Marchew, jabłko i rzepę obrać, umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać, posiekać.
Przygotowane składniki wymieszać z osączona fasolą w misce, dodać posiekana zieleninę, doprawić kminkiem, sola i pieprzem. Śmietanę połączyć z musztardą oraz sokiem cytrynowym. Sałatkę polać sosem. Przed podaniem schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak