Sałatka ziemniaczana do grilla

Sałatka ziemniaczana do grilla

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

W tym roku częściej jemy dania z grilla, do tego obmyśliliśmy sałatkę ziemniaczaną, która idealnie pasuje do mięs.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    500 gramów
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • liście laurowe Prymat

    2 sztuki
  • masło 82%

    1 łyżeczka
  • kurki

    100 gramów
  • ogórki kiszone

    5 sztuki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • śmietanka 18%

    3 łyżki
  • majonez

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę.

Kurki oczyszczamy, dodajemy do ziemniaków. Zalewamy zimną wodą, mlekiem, dodajemy liście laurowe i sól (pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.

Ogórki kroimy w kostkę.

Natkę i szczypior z dymką siekamy.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski.

Przygotowujemy dressing.

Śmietanę, majonez, sos sojowy i łyżeczkę miodu mieszamy. Dodajemy ziemniaków i dokładnie łączymy ze składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Schładzamy przed podaniem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat