sałatka z pomarańczy z rybą

sałatka z pomarańczy z rybą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomarańcza

    3 szt
  • cykoria

    1 kolba
  • filet z miruny

    30 dkg
  • bulion warzywny

    2 szklanki
  • natka pietruszki

  • cebula

    1 szt
  • sok z cytryny

    1/2 szt
  • skórka z cytryny - otarta

    1/2 szt
  • cukier

  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • koperek

    do dekoracji
  • sos

  • oliwa

    3 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • wywar z ryby

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    1/2 łyzeczki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety myjemy skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli.W płaskim rondelku gotujemy bulion warzywny lub rybny z łyżką soku z cytryny i otartą skórką,natką pietruszki,umytą nieobraną cebulą,kolendrą gorczycą pieprzem i łyżeczką cukru.Do wywaru wkładamy filety i gotujemy na małym ogniu 15 min,zostawiamy je w wywarze aby wystygły.Składniki sosu dokładnie mieszamy i lekko schładzamy.Pomarańcze sparzamy i osuszamy z 1 pomarańczy ucieramy skórkę.Pomarańcze obieramy kroimy na plastry i usuwamy pestki.Skórkę z pomarańczy i wyciekający sok dodajemy do sosu.Rybę delikatnie wyjmujemy osuszamy i kroimy w grubą kostkę.Na półmisku układamy plastry pomarańczy na nich płatki cykorii i kawałki ryby i polewamy schłodzonym sosem i dekorujemy gałązkami koperku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Papryczka 08.06.2012 13:31
ciekawa
Ewelina38 23.05.2011 13:57
super, muszę ją kiedyś przygotować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat