Sałatka z oliwkami, pieczoną marchewką i fetą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Smakowita sałatka z pieczoną marchewką, przełamującym smak serem feta, oliwkami. Dodatkiem jest miód wielokwiatowy i tymianek.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na sałatkę:

  • rukola

    200 g
  • marchewki

    4 szt.
  • ser feta

    200 g
  • oliwki zielone Smak

    2 duże łyż.
  • miód wielokwiatowy

    1 duża łyż.
  • sezam

    1 duża łyż.
  • tymianek Prymat

    1 mała łyż.
  • nasiona granatu

    z 1 owocu

Do smaku:

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki. Oprószyć solą morską, tymiankiem, polać odrobiną miodu i wstawić do nagrzanego do 180 stop piekarnika. Piec aż będą zarumienione i miękkie ok. 20 minut. Następnie przygotować resztę składników – ser pokroić w kostkę lub pokruszyć, oliwki pokroić na połówki. Na półmisek wysypać świeżą rukolę, dodać upieczoną marchewkę, oliwki i ser feta, a na koniec opcjonalnie posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 12:34
Ciekawe połączenie składników, taka sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach:)
Babeczka35 27.01.2019 18:26
Ciekawa propozycja :)
bietka 25.01.2019 18:34
Robię podobną tylko bez marchewki, następnym razem ją dodam :)
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 23:44
Pyszna sałatka';)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat