Sałatka z fasolki szparagowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    200 gram
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • ogórki kiszone

    2 sztuki
  • miód

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • olej z pestek winogron

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • ser żółty

    3 (tarty)
  • jajko ugotowane na twardo

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę myję i odcinam końce, wrzucam do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i cukru do smaku. Gotuję bez przykrycia do miękkości. Odcedzam na sitku i przelewam zimną wodą, odstawiam do całkowitego ostygnięcia i odsączenia wody.

Umyte pomidorki koktajlowe kroję na pół, ogórki kiszone na cienkie plasterki i mieszam z fasolką szparagową. Wykładam na talerze, dodaję pokrojone na ćwiartki jajka, posypuję startym żółtym serem.

Przygotowuję SOS DO SAŁATKI: wszystkie składniki dokładnie ucieram do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawiam do smaku solą morską, świeżo mielonym czarnym pieprzem i jeszcze raz dokładnie mieszam.

Tuż przed podaniem sałatkę polewam sosem i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 13.11.2013 14:08
smacznie i kolorowo,brawo !
barbara11561 10.02.2013 20:58
świetna
alaaa 31.01.2013 19:37
smacznie,zdrowo i kolorowo
Aneta41 25.01.2013 19:44
mniam
Aneta41 25.01.2013 19:44
mniam
caralajna 24.10.2012 05:33
kolorowo i zdrowo, to lubię :)
anemon 24.07.2012 06:55
Izabela, polecam sałatki, bo mało z nimi pracy, a fasolka w sałatce świetnie się sprawdza.
IZABELA29 23.07.2012 09:56
u mnie dostatek fasolki i wszelkie przepisy mile widziane
anemon 29.03.2012 21:47
Nie, nie to talerz z Kauflandu, dokładnie nie pamiętam ile kosztował, ale gdzieś ok. 10,- Faktem jest, że całkiem nieźle się prezentuje, zwłaszcza na zdjęciach.
ben-ka 29.03.2012 21:32
no widzisz a ja kupuję na "pchlim targu" za duże pieniądze bo to porcelana bawarska a na zdjęciu Twój talerz takim mi się wydał.:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat