Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka Szuba na pumperniklu
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce.
Cebulę obrać i drobno pokroić.
Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie ją dociskamy. Do szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności: buraczki, śledzie, marchew, jajka, cebula, ziemniaki. Każdą warstwę dociskamy, solimy, pieprzymy i smarujemy cienko jogurtem. Na końcu kładziemy wycięty krążek z pumpernikla (wielkość dopasowujemy do średnicy szklanki).
Szklanki z sałatką wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odwracamy do góry dnem i wyjmujemy sałatkę wraz z folią. Ściągamy folię i dekorujemy sałatkę jogurtem. Dodatkowo możemy posypać posiekaną zieleniną.