Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka ryżowa z zielonym ogórkiem

5.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szybka sałatka z warzyw i ryżu na kolację lub na imprezę.

Składniki:

Sałatka

ryż 0.5 szklanki
woda 1 szklanka
ogórek zielony 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuka
papryka marynowana 2 sztuki
majonez 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa z zielonym ogórkiem

Ryż gotujemy w wodzie z odrobiną soli - na sypko.
Ugotowane jajka, paprykę i ogórka zielonego kroimy w drobną kostkę.

Do ryżu dodajemy łyżkę majonezu, mieszamy i układamy warstwę w obrączkach cukierniczych, dociskając denkiem.

Na ryż układamy warstwę ogórków, na nie jajka wymieszane z majonezem, lekko je solą, a na jaka pokrojoną paprykę marynowaną.

Sałatkę schładzamy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy wg uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak