Sałatka ryżowa z zielonym ogórkiem

Sałatka ryżowa z zielonym ogórkiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Szybka sałatka z warzyw i ryżu na kolację lub na imprezę.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • ryż

    0.5 szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • jaja ugotowane

    2 sztuka
  • papryka marynowana

    2 sztuki
  • majonez

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy w wodzie z odrobiną soli - na sypko.
Ugotowane jajka, paprykę i ogórka zielonego kroimy w drobną kostkę.

Do ryżu dodajemy łyżkę majonezu, mieszamy i układamy warstwę w obrączkach cukierniczych, dociskając denkiem.

Na ryż układamy warstwę ogórków, na nie jajka wymieszane z majonezem, lekko je solą, a na jaka pokrojoną paprykę marynowaną.

Sałatkę schładzamy w lodówce, a przed podaniem dekorujemy wg uznania.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat