Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka piklowa po meksykańsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2 kg
cebula 1/2 kg
pieczarki 1/2 kg
czosnek 2-3 główki
papryczka chili 2-3 szt.
sól 7-8 łyżek
Kmin rzymski mielony Prymat 1 op.
olej 1 szkl.
cukier 2-3 szkl.
ocet 3 6%
papryka 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka piklowa po meksykańsku

Ogórki umyć i pokroić w grubsze plasterki lub słupki, posolić połową soli i odstawić na noc.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w spore kawałki.
Cebulę pokroić w grubsze piórka, pieczarki w cząstki, chili w krązki.
Obrać czosnek i połowę wycisnąć, resztę pokroić na ćwiartki.
Ogórki odcedzić w wytworzonej solanki.
Z pozostałych składników ugotować zalewę i odstawić do przestudzenia.
Zalać warzywa, posypać kuminem, wymieszać i odstawić na 10-12 godzin.
Sałatką napełnić słoiki, dopełnić zalewą, zapasteryzować 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak